Lodowa zupa z melonem i arbuzem

0 (0 ocen)

Tą zupą nieco odmieniam monotonne menu

Składniki:

  • 20 dkg sorbetu jogurtowego, 25 dkg melona kantalupy, 25 dkg melona żółtego, plaster arbuza, łyżeczka siekanego imbiru, 20 ml likeru waniliowego, cukier, sos czekoladowy

Lodowa zupa z melonem i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Melony obrać. Miąższ melona kantalupy zmiksować z imbirem i cukrem do smaku, przetrzeć przez sito. Miąższ melona żółtego zmiksować z likierem waniliowym i lekko przetrzeć. Arbuz pokroić w kostkę, jogurtowy sorbet wyłożyć na środek talerza, po bokach wylać jednocześnie oba przeciery z melonów. Na wierzchu zupy ułożyć kostki z arbuza, a z sosu czekoladowego zrobić kropki imitujące pestki arbuza.

Porady

Zrób sama sorbet jogurtowy - weż małe opakowanie jogurtu naturalnego, wymieszaj z łyżką drobnego cukru, przelej do miseczki i wstaw do zamrażalnika. Po kilku godzinach będzie gotowy.

Komentarze

Podobne przepisy