Lipień z tymiankiem i smażoną fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lipień ma sam w sobie piękny tymiankowy zapach ,który wzbogaciłam kawałkiem świeżego tymianku .

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - lipień: 1 sztuka
    - fasolka szparagowa: 15 dekagramów
    - masło: 1 łyżka
    - tymianek: 1 sztuka
    - sól, pieprz,: 0.5 łyżeczki
    - majonez: 2 łyżki
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 2 łyżki
    - sos chilli słodko-kwaśny: 2 łyżki
    - papryka słodka: 1 łyżeczka

Lipień z tymiankiem i smażoną fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pozbawiamy łusek,odcinamy głowę ,wyciągamy wnętrzności ,myjemy .Solimy z każdej strony i w środku . Do brzuszka kładziemy kawałek tymianku . Smażymy rybkę na maśle.
  • 2. Fasolkę obieramy ,odcinamy końcówki -gotujemy .Potem smażymy na masełku ,solimy do smaku .
  • 3. Sos robimy łącząc sos chilli z śmietana i majonezem oraz papryką słodką -wstawiamy do lodówki
  • 4. Na talerzu układamy lipienia obok fasolkę ,polewamy sosem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy