Lazanie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Królowa makaronowych dań na zielono

  • 60 min

Składniki:

  • 250g makaronu typu lazanie
    4 łyżki tartego parmezanu
    Farsz:
    500g szpinaku (może być mrożony)
    200g sera feta
    2 jaja
    1-2 ząbków czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    oliwa lub olej
    Sos beszamelowy:
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    skórka otarta z cytryny
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Lazanie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lazanie przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 3-4 minuty. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, rozmrażamy go na patelni natłuszczonej oliwą lub w kuchence mikrofalowej.
  • 3. Obgotowany szpinak odparować i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
  • 4. Przygotować sos rozpuszczając w rondlu masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać, następnie powoli, ciągle mieszając dodać mleko- i na małym ogniu- doprowadzić do wrzenia. Dodać skórkę cytrynową, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • 5. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: sos, płatki lazanii, farsz serowo- szpinakowy- do wyczerpania składników.Na koniec posypać parmezanem.
  • Lazanie ze szpinakiem 6. Zapiekać w temp. 175 stopni (termoobieg) 30 minut.

Porady

Najłatwiej przygotować potrawę z makaronu typu lazanie bez wstępnego gotowania.

Komentarze

Podobne przepisy