Lazanie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lazanie przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2.Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 3-4 minuty. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, rozmrażamy go na patelni natłuszczonej oliwą lub w kuchence mikrofalowej.
3.Obgotowany szpinak odparować i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
4.Przygotować sos rozpuszczając w rondlu masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać, następnie powoli, ciągle mieszając dodać mleko- i na małym ogniu- doprowadzić do wrzenia. Dodać skórkę cytrynową, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
5.W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: sos, płatki lazanii, farsz serowo- szpinakowy- do wyczerpania składników.Na koniec posypać parmezanem.
6.Zapiekać w temp. 175 stopni (termoobieg) 30 minut.
Porady
Najłatwiej przygotować potrawę z makaronu typu lazanie bez wstępnego gotowania.
Komentarze