Lasagne z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Z wykształcenia jestem technikiem księgarzem. Nie pracuję zawodowo, bo zajmuję się moimi małymi córeczkami: Amelką i Kamilą. W wolnych chwilach przyrządzam słodkości i wyszywam haftem krzyżykowym.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 25 dag makaronu lasagne (12 płatów)
    ● 1/2 kg truskawek
    ● 2 łyżki cukru
    ● sól
    ● tłuszcz do smarowania naczynia
    Sos:
    ● 1 szkl. słodkiej śmietany
    ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● op. cukru waniliowego

Lasagne z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronu wkładamy
    porcjami do lekko osolonego
    wrzątku i gotujemy ok. 3 minut.Odcedzamy, studzimy i rozkładamy
    na stolnicy. Każdy płat
    przekrawamy wzdłuż na pół
    (ostrożnie, aby nie popękał).
  • 2. Truskawki myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki. Następnie
    kroimy w małe kawałki
    i posypujemy cukrem.
  • Lasagne z truskawkami 3. Porcje owoców kładziemy
    na środku każdego paska makaronu
    i zwijamy w roladki.
    Układamy w natłuszczonym
    naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Cukier puder i cukier waniliowy
    miksujemy z jajkami
    i śmietaną na gładki sos. Polewamy
    roladki.
  • 5. Pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.

Porady

● Zamiast płatów lasagne możemy użyć obgotowanego makaronu cannelloni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy