Kwieciste tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przy wiosennym stole nie mogło zabraknąć kwiecistego deseru :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    6 żółtek
    500 g serka mascarpone
    1/4 szkl cukru
    ok 2 łyżek rumu
    paczka piszkoptow okrągłych
    sok cytrynowy dla smaku

    filizanka kawy espresso
    1/4 szkl rumu

    Ciasto piaskowe
    paczka ciemnych herbatników
    słomka

Kwieciste tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, serek mascarpone i rum. Dokładnie miksujemy. Biszkopty moczymy w kawie i rumie.
  • 2. Ciasto piaskowe kroimy na małe porcje. Szklankami wykrawamy z niego okrągłe spodeczki. Wkładamy je do szklanek, w sam środek wbijamy słomkę. Zaczynamy robić warstwy: krem, nasączone biszkopty, krem, biszkopty.
  • 3. Ciemne herbatniki mielimy w blenderze, posypujemy nimi gotowe deserki.
    Do rurek wkładamy kwiaty. Smacznego :)

Porady

Ten deser można zrobić w doniczkach. Wtedy będzie wyglądał jak prawdziwy kwiat :)

Komentarze

Podobne przepisy