Kurczak z warzywami

0 (0 ocen)

Szybki lekki obiad.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (500g)
    250 g pieczarek
    1 średnia marchewka
    150g fasolki szparagowej zielonej
    1 cebula
    3/4 puszki czerwonej fasoli -ok. 300g
    mała puszka kukurydzy - ok.170g
    1 dojrzały duży pomidor
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej.
    Wrzucić kurczaka i smażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
    Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i wcześniej ugotowana al dene fasolkę. Podlać 2 łyżkami wody. Przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
    Dodać sparzonego, obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora.
    Dusić jeszcze ok. 10 minut. Na końcu dodać warzywa z puszki.
    i kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Chwilkę smażyć i podawać np. z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy