Kurczak z pieczarkami pod paprykowo-serową kruszonką

0 (0 ocen)

Ciasto? Owoce? Pozory mylą:). Filety z pieczarkami zapiekane pod paprykowo-serową kruszonką robią prawdziwą furorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:).

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    500g pieczarek
    2 cebule
    sól, pieprz, chilli
    1/2 pęczka natki pietruszki
    olej

    Kruszonka:
    1/2 szklanki startego sera cheddar
    150g mąki
    100g masła
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki

Kurczak z pieczarkami pod paprykowo-serową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na duże cząstki. Podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Układamy na filetach w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miskę, rozcieramy do powstania grudek. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy