Kurczak z ciecierzycą i zielonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste w wykonaniu, ale wykwintne danie na uroczysta kolację ze znajomymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka (tzw."pałki")
    1 puszka ciecierzycy
    250 ml pasty pomidorowej (sosu)
    125 ml bulionu
    125 ml czerwonego, wytrawnego wina
    zielony pieprz - marynowany (można użyć kaparów)
    3 ząbki czosnku w łupinach
    3 liście laurowe

    pomidorki koktajlowe w kiściach - do ozdoby

    marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    skórka z cytryny
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    pieprz ziołowy, sól


Kurczak z ciecierzycą i zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki marynaty i marynować kurczaka ok 30 min. następnie obsmażyć kurczaka na patelni po 2-3 min z każdej strony. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego. Wymieszać pastę pomidorową, wino, bulion oraz pieprz zielony, wlać na patelnię (po kurczaku), doprowadzić do wrzenia i gotować 2 min. Zalać kurczaka powstałym sosem, dodać ciecierzycę, czosnek w łupinach i liście laurowe i piec pod przykryciem 45 min. w temp. 200 stopni. Następnie odkryć naczynie i piec 15 min. Dodać pomidorki koktajlowe i zapiekać ostatnie 15 min.

Porady

Do dania doskonale pasuje ryż.Zamiast zielonego pieprzu można dodać kapary.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy