MIelonka domowa z zielonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i prosta domowa wędlina

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    3 łyżeczki soli peklowej
    Pół łyżeczki mielonego pieprzu
    Słoiczek marynowanego zielonego pieprzu
    1 łyżeczka pieprzu ziolowego
    3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    Łyżka ziół prowansalskich lub czosnku niedźwiedziego
    3 dag żelatyny
    1 szklanka zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka domowa z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Do mięsa wsypujemy sól peklowa i mieszamy aż masa będzie kleista. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie do mięsa dodajemy suchą żelatynę, przyprawy, marynowany pieprz i wodę. Dokładnie mieszamy. Masą napełniamy plastikową osłonę, ciasno ubijajac mięso, zawiazujemy z obu stron. Wkładamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu około 2 H. ( nie gotujemy)Po tym czasie wędlinę wkładamy do zimnej wody, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do wędliny możemy dodać ulubione zioła, lub papryczki chili marynowane (jeśli ktoś lubi ostrą wędlinę)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować