Kurczak w kurkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nareszcie kureczki :D Danie kaloryczne i ciężkostrawne, ale co tam - pyszne!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg kurek
    30 dkg filetów z udka kurczaka
    1 cebula
    10 dkg masła
    1 śmietana 18 % (200 ml)
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    1 łyżka mąki
    2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
    2 łyżeczki vegety
    sól, pieprz

Kurczak w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulka z kurkami 1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić, wrzucić na osolony wrzątek na 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnią z rozgrzaną połową masła. Do zeszklonej cebuli dodać kurki.
  • sosik kurkowy 2. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, solą i pieprzem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę masła i podsmażyć mięso. Dodać cebulę z kurkami i zalać winem. Odparować. Dodać śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Zredukować.
  • Gotowe danie 3. Gotowe danie można posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować zieloną pietruszką. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy