Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam przyrządzać pyszności dla moich dwóch synów i męża.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    czerwona i żółta papryka
    5 plastrów ananasa
    20 dag pieczarek
    4 gałązki natki pietruszki
    łyżka octu balsamicznego
    2 cebule
    sól
    łyżeczka płatków chili
    1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
    4 łyżki oleju
    4 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego
    łyżka przyprawy do potraw chińskich
    20 dag trójkolorowego ryżu

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Ananasa kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Fileta myjemy i osuszamy, Kroimy w kostkę i zalewamy octem balsamicznym. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
  • 3. Mięso polewamy sosami sojowymi i smażymy ok. 4 minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa i pieczarki. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy ananasa, chili, pieprz i przyprawę do dań chińskich. Dusimy jeszcze ok. 7 minut. Doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki i mieszamy. Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy