kulki z ryżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

łatwy i smaczny deser

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 15 dag ryżu preparowanego
    30 dag miękkich krówek
    ½ kostki masła
    po jednej łyżce ciemnego kakao, dowolnego alkoholu, i kwaśnej marmolady np. z pigwy
    ½ łyżeczki zapachu migdałowego

Kulki z ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku powoli rozpuścić masło i pokrojone krówki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać kakao, dodać alkohol i marmoladę oraz zapach. Partiami wsypywać ryż (tyle ile zabierze masa) cały czas mieszać. Z lekko ciepłej masy wilgotnymi dłońmi wyrabiać kulki, układać na tacy do zastygnięcia.

Porady

Najlepsze są następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy