Szyszki z ryżu preparowanego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pamiętacie takie szyszki z dzieciństwa, to był dopiero przysmak. Przyznam się szczerze, że wieki nie jadłam, a za dzieciaka bardzo lubiłam. Takie szyszunie z ryżu preparowanego doskonale sprawdzą się na święta, jak i w zwykły powszedni dzień, jako deser do kawy, czy dla dzieci. W zasadzie potrzebujesz tylko 3 składników, chwili cierpliwości w kulaniu i pyszny deser gotowy. Smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Taki deser możesz przygotować w kilka chwil, u mnie powstał zupełnie przypadkiem, od dłuższego czasu przewracał mi się w szafce ryż preparowany, tak więc postanowiłam sięgnąć pamięcią do czasów dzieciństwa i tak o to powstały szyszki z ryżu preparowanego i krówek.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
    300 g krówek
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Cukierki Krówki

Szyszki z ryżu preparowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki odwinąć z papierków i pokroić na mniejsze kawałki, następnie wrzucić do rondelka razem z pokrojonym również na mniejsze kawałki masłem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka, aż do całkowitego się rozpuszczenia i połączenia składników.
    Rondelek zdjąć z ognia i wsypać ryż preparowany, wymieszać dokładnie łyżką i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Gdy masa trochę przestygnie, jeszcze z ciepłej formować w dłoniach owalne szyszki, kulki co tylko uważamy. Układać na talerzu lub deseczce do krojenia. Gdy masa zastygnie i szyszki dobrze się skleją, przełożyć je do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Porady

Jeśli chcesz uzyskać ciemniejszy kolor, możesz dodać np. do połowy masy przed wsypaniem ryżu, łyżkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować