Krucho drożdżowe ciastka z gęstą marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miseczki , zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby zrobiły się płynne.
.Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło ,sól, jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto.
Rozwałkowujemy i wycinamy większe koła za pomoca szklanki i tyle samo kólek wycinamy za pomoca literatki.
Na wiekszym kole na srodku układany po łyzeczce marmolady przykrywamy mniejszym kołem , zlepiamy brzegi ( ja zlepiałam za pomoca widelca)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 12-15 minut .
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, smacznego:)
Porady
brzegi mniejszego koła zwilzam woda dzieki temy ciasto dobrze sie sklei.
Komentarze