Kruche ciasto z borówkami

0 (0 ocen)

Pyszne sezonowe ciasto zachwyci każdego kto go skosztuje

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    1 margaryna
    szczypta soli
    3 łyżki śmietany

    CIASTO BISZKOPTOWE:
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIANKA:
    5 białek
    2 budynie waniliowe
    1 szkl cukru
    1/2 szkl oleju

    DODATKOWO:
    ok pół kilograma borówek

Kruche ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i żółtka, posiekać, dodać margarynę i śmietanę, wyrobić ciasto.
  • 2. CIASTO BISZKOPTOWE:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, proszek i mąkę.
  • 3. PIANKA:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać budynie i olej.
  • 4. Kruche ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy (24x36) i podpiec w nagrzanym do 180* piekarniku ok 15 min, wyciągnąć i ostudzić.
    Wyłożyć piankę obsypać borówkami i zalać ciastem biszkoptowym. Piec ok 55 min w 190*.

Komentarze

Podobne przepisy