Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czasem lubię coś dobrego upiec i zjeść w dobrym towarzystwie.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 4 żółtka ugotowane na twardo
    ● kostka margaryny palma zielona
    ● kostka zwykłej margaryny
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● krem czekoladowo-orzechowy
    ● jajko
    Kruszonka:
    ● 15 dag mąki
    ● 8 dag margaryny
    ● garść cukru pudru

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy obie margaryny, cukier, proszek do pieczenia, sól i przetarte przez sitko żółtka. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Małymi porcjami rozwałkowujemy na obficie posypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. Foremkami wykrawamy ciastka.
  • 2. Kruszonka: mąkę zagniatamy z margaryną i cukrem.
  • 3. Ciastka układamy na blasze, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 4. Ciastka smarujemy od spodu kremem czekoladowo-orzechowym. Składamy po dwa.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Kruche ciasteczka