Kruche babeczki z indyjską nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniałe, słodko - słone, delikatne i chrupiące. ;)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na kruche babeczki:

    5 czubatych łyżek mąki
    50 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Krem:

    kremowy serek o smaku indyjskim
    pół słodkiego mango
    2 łyżKeczki czarnuszki
    100 g orzechów włoskich
    250 g krewetek
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli

Kruche babeczki z indyjską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i pokrojone, zimne masło. Ucieramy palcami aż stworzy się kruszonka, dodajemy sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

    Foremkę na muffinki smarujemy masłem, ciasto dzielimy na osiem części i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy dno widelcem i pieczemy z termoobiegiem, 200 stopni, grzanie z dołu przez osiem minut.

    Złote babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Mango kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem indyjskim, doprawiamy czarnuszką.

    Rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy krewetki aż się zaróżowią.

    Babeczki nadziewamy kremem, na wierzchu układamy krewetki, dekorujemy czarnuszką.

Komentarze

Podobne przepisy