Nasza Krówka

0 (0 ocen)

Synek zawsze chętnie pomaga w oblizywaniu łyżki po masie i dekorowaniu :) Pyszne kruche placki przełożone kremem i masą krówkową. Polecamy

Składniki:

  • ciasto kruche;

    4 żółtka
    4 szk mąki
    4 łyżki śmietany
    3 łyżki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 kostki margaryny
    1/2 szk pudru

    masa krówkowa:
    puszka gotowej masy krówkowej o smaku orzechowym

    masa budyniowa:
    duży budyń krówkowy i mleko do jego przygotowania
    margaryna

    polewa:
    1/3 kostki margaryny
    1 łyżka wody
    1 czubata łyżka kakao
    4 łyżki cukru

Nasza krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki zawsze piekę dzień wcześniej by nieco zmiękły.

    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 180st ok 20 min.

    Na mleku gotujemy budyń i studzimy, ma być gęsty. Zimny budyń dodajemy do utartej margaryny. Wszystko miksujemy (jeśli ktoś lubi słodkie kremy może dodać pudru)

    Przekładamy ciasto w kolejności:
    placek
    1/2 kremu budyniowego
    placek
    masa krówkowa
    placek
    1/2 kremu budyniowego
    placek
    polewa


    Składniki polewy rozpuszczamy na wolnym ogniu kiedy lekko przestygnie polewamy ciasto i dekorujemy

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach kiedy zmięknie

Komentarze

Podobne przepisy