1.Do letniego mleka dodać sodę i miód, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać resztę składników wraz z mlekiem. Szybko zagnieść, podzielić na dwa placki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 20 minut każdy placek.
Z podanych składników na masę ugotować budyń. Większą część mleka zagotować z cukrem w mniejszej ilości rozbełtać mąki i budyń. Gdy mleko będzie już gorące, wolno dolewać budyń energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Masę budyniową zagotować i zestawić z ognia.
Do gorącego budyniu łyżka po łyżce wmieszać masło. Można to zrobić za pomocą pałki, którą dodatkowo ucieramy masę, pozbawiając ją grudek.
Na pierwszy placek kruchy wylać gorący budyń. Położyć drugi placek ciasta i docisnąć lekko dłońmi.
Na wierzch wylać podgrzaną w garnuszku masę krówkową i posypać płatkami migdałów lub orzechami.
Ciasto wstawić do lodówki, aby masy stężały, jednak zanim podamy ciasto na stół, należy je wyjąć przynajmniej pół godziny wcześniej. Będzie smaczniejsze, kiedy będzie mieć temperaturę pokojową.
Komentarze