Krówka

0 (0 ocen)

Miodowe ciasto, masa budyniowa i masa krówkowa - połączenie idealne. Ciasto świetne na przyjęcia urodzinowe i niedzielne popołudnie!

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    ciasto kruche: 500g mąki, 200g cukru, 200g margaryny, 2 jaja, 2 łyżki miodu, 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki sody
    masa budyniowa: litr tłustego mleka, szklanka cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń waniliowy, 200g masła
    ponadto: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku, płatki migdałów/orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie Toffi Krówki

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać sodę i miód, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać resztę składników wraz z mlekiem. Szybko zagnieść, podzielić na dwa placki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 20 minut każdy placek.
    Z podanych składników na masę ugotować budyń. Większą część mleka zagotować z cukrem w mniejszej ilości rozbełtać mąki i budyń. Gdy mleko będzie już gorące, wolno dolewać budyń energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Masę budyniową zagotować i zestawić z ognia.
    Do gorącego budyniu łyżka po łyżce wmieszać masło. Można to zrobić za pomocą pałki, którą dodatkowo ucieramy masę, pozbawiając ją grudek.
    Na pierwszy placek kruchy wylać gorący budyń. Położyć drugi placek ciasta i docisnąć lekko dłońmi.
    Na wierzch wylać podgrzaną w garnuszku masę krówkową i posypać płatkami migdałów lub orzechami.
    Ciasto wstawić do lodówki, aby masy stężały, jednak zanim podamy ciasto na stół, należy je wyjąć przynajmniej pół godziny wcześniej. Będzie smaczniejsze, kiedy będzie mieć temperaturę pokojową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować