Przepyszna chwila zapomnienia przy świeżo zaparzonej kawie... :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Orzechowo czekoladowy spód:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
90 g cukru
70 g mąki
30 g orzechów włoskich
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa krówkowa:
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 przezroczysta galaretka, smak cytrynowy
2/3 puszki masy krówkowej
Dekoracja:
250 g orzechów włoskich
1/3 puszki masy królowej
2 łyżki mleka
10 krówek, pokrojonych w kostkę
Orzechowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W garnku na małym ogniu roztopić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia.
2.W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na gładką masę.
3.Do gotowej masy dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
4.Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
5.Do dużej szklanej misy wsypać galaretkę i zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odczekać.
6.Serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Następnie dodawać po 1 łyżce masę krówkową. Całość ubijać jeszcze około 1 minuty. Gotową masę przekładamy do szklanej misy z galaretką i delikatnie mieszamy rózgą. Żeby składniki dokładnie się połączyły.
7.Masę krówkową przekładamy na wystudzony spód. Dekorujemy orzechami włoskimi i krówkami.
Resztę masy krówkowej przekladamy do garnka i dolewamy mleko. Całość rozpuszamy i mieszamy żeby nie powstały grudki. Gotową masę przelawamy na ciasto. Całość chłodzimy około 4 godz.
8.SMACZNEGO
Porady
Warto przygotować. Pięknie sie prezentuje w roli tortu urodzinowego. :)
Komentarze