Orzechowa krówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna chwila zapomnienia przy świeżo zaparzonej kawie... :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Orzechowo czekoladowy spód:
    100 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    2 jajka
    90 g cukru
    70 g mąki
    30 g orzechów włoskich
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa krówkowa:
    500 g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30%
    1 przezroczysta galaretka, smak cytrynowy
    2/3 puszki masy krówkowej

    Dekoracja:
    250 g orzechów włoskich
    1/3 puszki masy królowej
    2 łyżki mleka
    10 krówek, pokrojonych w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto krówka Krówki

Orzechowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W garnku na małym ogniu roztopić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia.
  • 2. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na gładką masę.
  • 3. Do gotowej masy dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 5. Do dużej szklanej misy wsypać galaretkę i zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odczekać.
  • 6. Serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Następnie dodawać po 1 łyżce masę krówkową. Całość ubijać jeszcze około 1 minuty. Gotową masę przekładamy do szklanej misy z galaretką i delikatnie mieszamy rózgą. Żeby składniki dokładnie się połączyły.
  • 7. Masę krówkową przekładamy na wystudzony spód. Dekorujemy orzechami włoskimi i krówkami.
    Resztę masy krówkowej przekladamy do garnka i dolewamy mleko. Całość rozpuszamy i mieszamy żeby nie powstały grudki. Gotową masę przelawamy na ciasto. Całość chłodzimy około 4 godz.
  • 8. SMACZNEGO

Porady

Warto przygotować. Pięknie sie prezentuje w roli tortu urodzinowego. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować