Królewski keks na bogato

0 (0 ocen)

  • 15 min

Robię go co roku na święta Bożego Narodzenia. Jest pełen bakalii.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag łuskanych orzechów
    15 dag daktyli bez pestek
    10 dag rodzynek
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    5 dag kandyzowanej wiśni
    15 dag mąki
    50 ml soku z pomarańczy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    30 dag cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    owoce kandyzowane do dekoracji

Królewski keks na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy, daktyle, skórkę pomarańczową i wiśnie posiekać oraz wymieszać z rodzynkami. Jajka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym oraz bakaliami. Ciasto nałożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 160 C. Po upieczeniu poczekać 10 minut, następnie wyjąć z formy. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pokryć nim wystudzone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy