Keks królewski

4.5 (173 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Smaczne tradycyjne świątezne ciasto z bakaliami

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 250 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - bakalie: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
  • 2. Ciągle ucierając dodawac po 1 zółtku. Mąkę połaczyć z proszkiem i cukrem waniliowym i przesiać do miski z utartym masłem.
  • 3. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta.
  • 4. Bakalie(orzechy, skórka pomarańczowa, figi,daktyle, rodzynki, kolorowe owoce kandyzowane)
    pokroić na małe kawałki, opruszyć mąką zeby się nie kleiły, wymieszac i dodać do ciasta.
  • 5. Wymieszać i włożyć do 2 keksówek wyłozonych papierem d pieczenia. Piec ok. godziny w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować