Keks królewski z bakaliami.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny keks z dużą ilością bakalii.Możemy go upiec na świąteczny stół.Zawsze się udaje.Używamy dowolnych bakalii.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    4 jajka
    szczypta soli
    półtorej szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag dowolnych bakali (mieszanki keksowej,rodzynek,orzechów)

    dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Keks Desery

Keks królewski z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.
  • 2. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,dokładnie ucieramy.
  • Ciasto. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie mieszamy z ciastem,wsypujemy bakalie i mieszamy.
  • Do pieczenia. 4. Przygotowane ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Upieczone. 5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować