Smaczna , treściwa i delikatna w smaku zupka - krem.
30 min
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g porów
odrobina masła do smażenia
curry
400 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
400 g twarożku ( serka naturalnego)
pęczek pietruszki
Krem ziemniaczano-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki i dusimy kilka minut w rondelku na maśle, doprawiamy z curry. Po tym czasie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy 15 - 20 minut.
2.Twarożek mieszamy z drobno posiekaną pietruszką i dodajemy do zupy. Całość odstawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Porady
Do kremu można podać kromki chleba z ziołowym twarożkiem.
Komentarze