Krem ziemniaczano-porowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Smaczna , treściwa i delikatna w smaku zupka - krem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    250 g porów
    odrobina masła do smażenia
    curry
    400 ml bulionu z kurczaka
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    400 g twarożku ( serka naturalnego)
    pęczek pietruszki

Krem ziemniaczano-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem ziemniaczano-porowy 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki i dusimy kilka minut w rondelku na maśle, doprawiamy z curry. Po tym czasie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy 15 - 20 minut.
  • Krem ziemniaczano-porowy 2. Twarożek mieszamy z drobno posiekaną pietruszką i dodajemy do zupy. Całość odstawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.

Porady

Do kremu można podać kromki chleba z ziołowym twarożkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Komentarze

Podobne przepisy