Krem z kalafiora

0 (0 ocen)

Do zupy można wykorzytac świeży kalafior bądź mrożony. Jest to świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka :)

Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
    1 porcja rosołowa
    1 większy kalafior
    sól
    pieprz
    imbir mielony
    2 liście laurowe
    pieprz kolorowy w ziarnach
    1 ząbek czosnku

Krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy obraną włoszczyznę, porcję rosołową, liść laurowy, pieprz w ziarnkach i obrany ząbek czosnku.
    Zalewamy 2 l wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 h
  • 2. Z rosołu wyciągamy warzywa, porcję i przyprawy.
  • 3. Kalafiora opłukujemy pod zimną wodą. I dzielimy na różyczki.
    Wrzucamy je do rosołu i gotujemy do miękkości.
    Zupę delikatnie studzimy
  • 4. Zupę miksujemy. Przyprawiamy solą dość sporą ilością pieprzy i 1/2 łyżeczki imbiru.
    Podgrzewamy ponownie.

Komentarze

Podobne przepisy