Kotlety z boczniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam liczną rodzinę. Staram się często urozmaicać domowe menu. Od czasu do czasu zamiast mięsa przygotowuję dania z grzybów.

Składniki:

  • ● ok. 10 boczniaków
    ● jajko
    ● 100 ml mleka
    ● po kilka łyżek mąki i bułki tartej
    ● łyżeczka majeranku
    ● łyżeczka tymianku
    ● 25 dag żółtego sera
    ● olej
    ● sól
    ● łyżka kukurydzy z puszki
    ● ogórek

Kotlety z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy i osuszamy.
    Odcinamy trzony.
  • 2. Ser ścieramy
    na tarce
    o dużych oczkach. Jajko rozkłócamy
    i mieszamy z mlekiem.
    Osobno mieszamy bułkę tartą
    ze szczyptą soli, majerankiem
    i tymiankiem.
  • 3. Boczniaki panierujemy w mące,
    jajku, a następnie w bułce
    tartej. Smażymy z obu stron
    na rozgrzanym oleju. Posypujemy
    serem. Smażymy jeszcze
    chwilę, aż ser się roztopi. Dekorujemy
    kukurydzą i plastrami
    ogórka.

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy