Mam liczną rodzinę. Staram się często urozmaicać domowe menu. Od czasu do czasu zamiast mięsa przygotowuję dania z grzybów.
Składniki:
● ok. 10 boczniaków
● jajko
● 100 ml mleka
● po kilka łyżek mąki i bułki tartej
● łyżeczka majeranku
● łyżeczka tymianku
● 25 dag żółtego sera
● olej
● sól
● łyżka kukurydzy z puszki
● ogórek
Kotlety z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy i osuszamy.
Odcinamy trzony.
2.Ser ścieramy
na tarce
o dużych oczkach. Jajko rozkłócamy
i mieszamy z mlekiem.
Osobno mieszamy bułkę tartą
ze szczyptą soli, majerankiem
i tymiankiem.
3.Boczniaki panierujemy w mące,
jajku, a następnie w bułce
tartej. Smażymy z obu stron
na rozgrzanym oleju. Posypujemy
serem. Smażymy jeszcze
chwilę, aż ser się roztopi. Dekorujemy
kukurydzą i plastrami
ogórka.
Komentarze