Korzenna owsianka całoroczna

0 (0 ocen)

  • 5 min

Od paru lat codziennie jem wraz z córeczką różne wersje tej właśnie sycącej, rozgrzewającej od rana owsianki. Zazwyczaj gotuję kilka litrów zupy i wekuję w słoiki.

  • 5 min

Składniki:

  • 40 dag płatków owsianych
    6 litrów wody
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki cynamonu
    łyżeczka masła 82%
    płaska łyżeczka kardamonu
    czubata łyżeczka imbiru
    trzy łyżeczki soli
    półtorej łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    rodzynki
    orzechy laskowe
    płatki kukurydziane

Korzenna owsianka całoroczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować 6 litrów wody, do wrzątku wsypać kurkumę, cynamon, dodać masło, imbir, kardamon, sól i płatki owsiane. Gotować około pół godziny, płatki mają być miękkie.
  • 2. Gdy płatki się rozgotują można zmiksować, ale niekoniecznie; dodać sok z cytryny, miód, szczyptę cynamonu i imbiru do smaku na koniec. W tym momencie można też dodać rodzynki, orzechy, słonecznik itp. Gotować około 5-10 minut.
  • 3. Wyparzyć słoiki, zawekować gorącą owsiankę; ustawić do góry dnem.
    Porcje owsianki na talerzu udekorować dowolnie.

Porady

Podaję ilość składników na około 6 litrów owsianki, którą można zawekować w sześć litrowych słoików i wstawić do lodówki po wystygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy