Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
30 g cukru
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
2 kg jabłek
Korzenna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
Komentarze