Korzenna szarlotka

  • wyświetlono: 308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)

programistapogodzinach
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

150 g mąki pszennej
100 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
30 g cukru
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
2 kg jabłek

Sposób przygotowania przepisu:

Korzenna szarlotka

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoimbircynamonjabłkaszarlotkakruchegałkakorzennaprogramistagotujsebąmuszkatołowapiecz

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

Szarlotka

Dodane przez: Wojty

Szarlotka

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka

.

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE