Korzenna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    100 g masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g cukru
    łyżeczka imbiru
    łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko
    2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Musy

Korzenna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować