Kopytka kukurydziano-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną kukurydzę łuskamy
i miksujemy. Ziemniaki
gotujemy i miksujemy z purée
kukurydzianym na jednolitą
masę. Dodajemy 2 szkl. mąki,
mieszamy i wykładamy na posypaną
mąką stolnicę. Wgniatamy
trochę mąki ze stolnicy.
2.Ciasto dzielimy na kilka kul
i zagniatamy, tworząc wałki.
Spłaszczamy i kroimy na kawałki.
Z każdego formujemy
kulkę, rozpłaszczamy na środku
i wywijamy na kształt ust.
Kluski gotujemy partiami
w osolonej wrzącej wodzie.
3.Kapustę i cebulę szatkujemy.
Dodajemy startą marchewkę.
Gotujemy do miękkości.
Doprawiamy pieprzem.
4.Boczek kroimy i smażymy na
oleju. Dodajemy ziarna surowej
kukurydzy i smażymy, aż boczek
się wytopi. Wykładamy
kapustę, kluski i boczek z kukurydzą.
Posypujemy koperkiem.
Komentarze