Kopytka kukurydziano-ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to dla mnie relaks. Prowadzę bloga „Smaki Alzacji”.

Składniki:

  • ● kolba ugotowanej i 1/2 surowej kukurydzy
    ● 1 kg ziemniaków
    ● ok. 2,5 szkl. mąki
    ● 65 dag kiszonej kapusty
    ● sól, pieprz
    ● marchewka
    ● cebula
    ● koperek
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 2 łyżki oleju

Kopytka kukurydziano-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kukurydzę łuskamy
    i miksujemy. Ziemniaki
    gotujemy i miksujemy z purée
    kukurydzianym na jednolitą
    masę. Dodajemy 2 szkl. mąki,
    mieszamy i wykładamy na posypaną
    mąką stolnicę. Wgniatamy
    trochę mąki ze stolnicy.
  • 2. Ciasto dzielimy na kilka kul
    i zagniatamy, tworząc wałki.
    Spłaszczamy i kroimy na kawałki.
    Z każdego formujemy
    kulkę, rozpłaszczamy na środku
    i wywijamy na kształt ust.
    Kluski gotujemy partiami
    w osolonej wrzącej wodzie.
  • 3. Kapustę i cebulę szatkujemy.
    Dodajemy startą marchewkę.
    Gotujemy do miękkości.
    Doprawiamy pieprzem.
  • 4. Boczek kroimy i smażymy na
    oleju. Dodajemy ziarna surowej
    kukurydzy i smażymy, aż boczek
    się wytopi. Wykładamy
    kapustę, kluski i boczek z kukurydzą.
    Posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy