Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

Konfitura wielowocowa, najbardziej przypadała do gustu najmłodszym członkom rodziny:)

Składniki:

  • 1,2 kg jagód,
    1,2 kg malin,
    1,2 kg truskawek,
    2,5 kg cukru,
    cukier waniliowy,
    3 op. żel-fix do dżemów.

Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i żel-fixy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając. Następnie dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.

Porady

Ja użyłam więcej cukru i dżem wyszedł mocno słodki, dlatego w przepisie podaję mniej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy