Tureckie pierożki z ciasta z dodatkiem jogurtu, smażone na patelni nadziewane serem feta, zieloną papryką i pietruszką.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki jogurtu
1 jajko
½ łyżeczki soli do smaku
½ łyżeczki sody
olej do smażenia
Farsz:
150 g sera feta
1 zielona papryka
1 łyżeczka pietruszki
pieprz do smaku
Kolay hamur kizartmasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą mąkę, jogurt, jajko, sodę i sól. Dobrze zagniatamy. Odstawiamy na 15 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy 10cm. Na połowę każdego krążka wkładamy farsz (ser feta mieszamy z bardzo drobno pokrojona papryką, pieprzem i pietruszką). Zaklejamy dokładnie brzegi tworząc kształt pół księżyca. Smażymy na oleju na małym gazie z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy na ciepło.
Komentarze