Kolay hamur kizartmasi

0 (0 ocen)

Tureckie pierożki z ciasta z dodatkiem jogurtu, smażone na patelni nadziewane serem feta, zieloną papryką i pietruszką.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki jogurtu
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli do smaku
    ½ łyżeczki sody
    olej do smażenia
    Farsz:
    150 g sera feta
    1 zielona papryka
    1 łyżeczka pietruszki
    pieprz do smaku

Kolay hamur kizartmasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolay hamur kizartmasi 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, jogurt, jajko, sodę i sól. Dobrze zagniatamy. Odstawiamy na 15 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy 10cm. Na połowę każdego krążka wkładamy farsz (ser feta mieszamy z bardzo drobno pokrojona papryką, pieprzem i pietruszką). Zaklejamy dokładnie brzegi tworząc kształt pół księżyca. Smażymy na oleju na małym gazie z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy