Kokosowe chili z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie orientalne dla lubiących łączyć smaki

  • 15 min

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka
    1 posiekana cebula
    1 ½ łyżeczki chili
    1 ½ łyżeczki imbiru
    ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
    Łyżka oliwy
    Łyżka mąki
    Puszka mleka kokosowego
    Puszka fasoli białej
    3 średnie starte marchewki
    1 posiekany seler naciowy
    5 posiekanych ząbków czosnku
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    Ryż

Kokosowe chili z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku podsmażyć kurczaka na oliwie z chili, cebulą i imbirem. Doprawić solą i pieprzem (czarnym i cayenne).
  • 2. Po tym jak kurczak straci różową barwę dodać mąkę, wymieszać i gotować minutę.
  • 3. Dodać mleko kokosowe i szklankę wody doprowadzić do wrzenia, mieszając co jakiś czas.
  • 4. Do garnka dodać resztę składników, ponownie doprowadzić do wrzenia a następnie zredukować temperaturę.
  • 5. Dusić pod przykryciem przez 10min. Podawać z ryżem.

Porady

Zamiast dodawać bazylię do gotowania można posypać nią gotowe danie.

Komentarze

Podobne przepisy