kluski z kapustą

0 (0 ocen)

moje ulubione.

Składniki:

  • 1/2kg ziemniaków
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Jajko
    Sól, pieprz
    ½ kg kapusty kiszonej
    10 dag wędzonego boczku
    Cebula
    25 dag pieczarek
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego

Kluski z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Następnie odciskamy.
    Mieszamy z jajkiem i mąkami, doprawiamy ciasto.
    Ciasto kładziemy na desce.
    Zsuwamy łyżką małe porcje do osolonego wrzątku.
    Gotujemy ok.6 minut od wypłynięcia.
    Kapustę kroimy i gotujemy z zielem i liśćmi ok. 1 godziny (do miękkości).
    Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy.
    Szklimy cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę.
    Podsmażamy, a następnie mieszamy z kapustą
    Podajemy z kluskami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (186 ocen)

 Szare kluski z kapustą

4.48 (186 ocen)

Szare kluski z kapustą

Wioleczka1 Babcine smaki 1 godz. 10 min

0 (0 ocen)

nikolaxxxx