Klasyczne brownie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W szklanej lub metalowej misce mieszamy połamaną czekoladę z masłem.
Stawiamy na rondlu z wrzącą wodą tak, żeby miska nie dotykała płynu, mieszamy od czasu do czasu, aż uzyskamy gładką masę.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do czekolady dodajemy cukier, wanilię oraz sól i ubijamy mikserem, pojedynczo dodajemy jaja,
za każdym razem dokładnie miksując i ubijamy przez 2 minuty na aksamitną masę.
Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do przygotowanej, natłuszczonej formy /średnica 25cm/ i pieczemy 40 minut
w temperaturze 165 stopni do uzyskania sprężystego wierzchu.
Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze