Klasyczne brownie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dla wielbicieli czekolady, słodkie, zbite, idealne! Można je zrobić z różnymi dodatkami - skórkami, bakaliami, orzechami... dowolnie.

  • Łatwy

Składniki:


  • - gorzka czekolada: 125 gramów
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 315 gramów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - jaja: 3 sztuki
    - mąka: 125 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki

Klasyczne brownie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W szklanej lub metalowej misce mieszamy połamaną czekoladę z masłem.
    Stawiamy na rondlu z wrzącą wodą tak, żeby miska nie dotykała płynu, mieszamy od czasu do czasu, aż uzyskamy gładką masę.
    Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

    Do czekolady dodajemy cukier, wanilię oraz sól i ubijamy mikserem, pojedynczo dodajemy jaja,
    za każdym razem dokładnie miksując i ubijamy przez 2 minuty na aksamitną masę.
    Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników.

    Ciasto przekładamy do przygotowanej, natłuszczonej formy /średnica 25cm/ i pieczemy 40 minut
    w temperaturze 165 stopni do uzyskania sprężystego wierzchu.
    Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego ostygnięcia.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy