Kawowa Stefania

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

Składniki:

  • ● 1 l mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    ● 1 szkl. kaszy manny
    ● łyżka kakao
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych
    ● 10 dag rodzynek
    ● 5 op. herbatników

Kawowa stefania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z margaryną i cukrami.
    Następnie cały czas
    mieszając, stopniowo
    wsypujemy kaszę
    mannę. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy kakao
    i kawę. Dokładnie
    mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Wsypujemy
    rodzynki i wiórki.
  • 2. Blachę o wymiarach
    20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami.
    Wylewamy gorącą masę,
    wierzch wyrównujemy. Przykrywamy
    resztą herbatników,
    lekko dociskając. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy