Kasza w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Jest zdrowa i pożywna

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
    ok. 300g pieczarek
    1 kostka rosołowa drobiowa
    2 czubate łyżki mąki
    1 łyżeczka vegety
    1 łyżka gęstej śmietany
    sól, pieprz

Kasza w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz i łyżeczkę vegety.
  • 2. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około 15 minut.
    Po upływie tego czasu dodać mąkę rozrobioną w pół szklance zimnej wody. Całość zagotować na szybkim ogniu a następnie przykręcić gaz
  • 3. Na koniec dodać śmietanę rozrobioną w 1/4 szklance wody i chwilę pogotować.
  • 4. Ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie przez około 20 minut.
    Potem wyjąć i odsączyć na sicie.
  • 5. Podawać polaną sosem pieczarkowym.

Porady

Można posypać natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy