Karpatka

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto, na które przepis przechodzi u mnie w domu z pokolenia na pokolenie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 0,5 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 5 jajek

    Krem:
    - 1,5 kostki masła,
    - 1 litr mleka,
    - 5 żółtek,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 4 łyżki cukru
    - Kieliszek spirytusu

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę rozpuścić w wodzie. Dodać sól, proszek do pieczenia, wsypać mąkę. Masę zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” . Ciasto ma odchodzić od ścianek.
    Do delikatnie przestudzonego dodawać po jednym jajku .Ucierać pałką około 15 min.
    Dwie blaszki ( 24x36 cm) nasmarować tłuszczem, a następnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na połowę i wyłożyć na przygotowane foremki.
    Piec każde w 180°C przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.

    Po upieczeniu blaty „karpatkowe” przełożyć kremem
  • 2. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę zmieszać z mąką , cukrem waniliowym i żółtkami. Ugotować budyń i przestudzić. Utrzeć masło, dodać stopniowo budyń, a na końcu alkohol do smaku. Przełożyć blaty karpatkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy