Karkówka w ziołach po skandynawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty wymieszać.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie, ze wszystkich stron natrzeć marynatą.
Zawinąć w folię lub umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (u mnie leżało w pojemniku próżniowym prawie całą dobę).
Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 1 godzinę i 40 minut.
Uważając, żeby nie poparzyć się parą, rozciąć rękaw, mięso wyjąć z powstałego podczas pieczenia sosu, wystudzić, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
Komentarze