Karkówka w ziołach po skandynawsku

0 (0 ocen)

Tak przygotowane mięso można jeść na zimno jako wędlinę, oraz na gorąco, pokrojone w grubsze plastry i polane ulubionym sosem.

Składniki:

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej bez kości w jednym kawałku
    MARYNATA:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki octu 10%
    1,5 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej szałwii
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Karkówka w ziołach po skandynawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać.
    Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie, ze wszystkich stron natrzeć marynatą.
    Zawinąć w folię lub umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (u mnie leżało w pojemniku próżniowym prawie całą dobę).
    Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
    Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 1 godzinę i 40 minut.
    Uważając, żeby nie poparzyć się parą, rozciąć rękaw, mięso wyjąć z powstałego podczas pieczenia sosu, wystudzić, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.

Komentarze

Podobne przepisy