1 kg karkówki bez kości
100 ml oleju z czosnkiem ( Kujawski)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
papryka czerwona ostra
pieprz do smaku
sól do smaku
Karkówka pieczona w ziołach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy na kawałki. W misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej z czosnkiem. Gotowy olej można zastąpić przygotowanym w domu. Do tej samej ilości oleju lub oliwy dodajemy około 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę.
Do oleju dodajemy tymianek, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną, pieprz i sól. Całość mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, dokładnie je obtaczając. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Tak przygotowane mięso nadaje się już do pieczenia w piekarniku lub do grillowania.
Porady
Pieczona karkówka świetnie smakuje z sosem czosnkowym ,sałatą ze śmietaną.
Komentarze