Kardamonowe koniczynki z mąki razowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i pełne minerałów i witamin razowe ciasteczka będą smaczną przekąską na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Smakują wyśmienicie z domową marmoladą, popite szklanką mleka lub kakao.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
    3 łyżki brązowego cukru lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie
    250 g mąki razowej
    1 jajko
    1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
    2-3 łyżki mleka

Kardamonowe koniczynki z mąki razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).
  • 3. Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.

Porady

Ciasteczka podajemy posypane cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy