Pyszne i pełne minerałów i witamin razowe ciasteczka będą smaczną przekąską na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Smakują wyśmienicie z domową marmoladą, popite szklanką mleka lub kakao.
60 min
Składniki:
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie
250 g mąki razowej
1 jajko
1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
2-3 łyżki mleka
Kardamonowe koniczynki z mąki razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).
3.Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.
Komentarze