Kalafior po meksykańsku

0 (0 ocen)

Lekki letni posiłek.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki białej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy typu wegeta
    1 płaska łyżeczka przyprawy chili con carne (Kamis)
    sól, cukier
    zielona pietruszka
    ok. 75 g tartego sera mozarella
    olej do smażenia

Kalafior po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odsączamy.
  • 2. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju (2-3 łyżki). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy razem ok, 5 minut.
  • 3. Do cebuli z papryką dodajemy pomidory, dusimy kolejne 5 minut. Następnie dokładamy odsączoną kukurydzę,i oba rodzaje fasoli. Mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy następne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy różyczki kalafiora, a na wierzch sos Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (termoobieg). Wyłączamy piekarnik, potrawę posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się roztopił. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ryżem lub bez dodatków. Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy