Kacze udka z dynią i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna soczysta kaczuszka

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 udka, zależnie od potrzeby porcji
    2-3 ziemniaki
    kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków)
    2 łyżki sosu sojowego
    pół cebuli
    pół czerwonej papryki
    majeranek
    szczypta suszonej papryki
    pieprz
    sól
    oregano

Kacze udka z dynią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem ok 3/4 szkl. Dusić pod przykryciem ok 35-40 min. Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę takiej samej wielkości, niezbyt drobno. Dodać do udek ziemniaki i dynię oraz pokrojoną w paski paprykę, lekko przemieszać i dusić ( w razie potrzeby podlać rosołem lub wodą) Kiedy mięso i ziemniaki będą juz miękkie danie nałożyć na talerze, udekorować zieleniną, (u mnie świeży majeranek i polana oliwą sałata).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy