Kacze udka z buraczkami

  • wyświetlono: 1047 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jako dodatek można podać jeszcze śliwki w korzennej zalewie. Z kaczką świetnie komponuje się czerwone wino – polecam portugalskie Pegos Claros Palmela rocznik 2004 o aromacie czerwonych owoców.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- bagietka: 1 sztuka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
- cebula biała: 2 sztuki
- masło: 80 gramów
- mleko (3.2%): 200 mililitrów
- Jajko: 2 sztuki
- natka pietruszki: 0.25 pęczka

- migdały: 200 gramów
- bułka tarta: 2 łyżki
- mleko: 40 gramów
- czosnek: 2 ząbki
- żółtko: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka

- kacze udka: 6 sztuk
- majeranek: 1 łyżka
- ziele angielskie: 3 sztuki
- cynamon: 1 łyżeczka
- smalec: 1 łyżka
- cebula: 1 sztuka
- czerwone wino: 200 mililitrów
- bulion drobiowy (lub woda): 1 litr
- masło: 20 gramów

- buraki (ugotowane dzień wcześniej w wodzie z 2 liśćmi laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego): 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 50 gramów
- miód wielokwiatowy: 2 łyżki
- ocet winny: 1 łyżka
- natka pietruszki (posiekana): 0.5 łyżki
- koperek (posiekany): 0.5 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Kacze udka z buraczkami

  • 1. Knedle: bagietkę pokroić w jednakową kostkę, wsypać na rozgrzaną
    suchą patelnię, uprażyć rumiane grzanki. Przesypać do miski,
    wystudzić, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Cebule
    obrać, pokroić w kosteczkę, powoli zrumienić na 50 g masła.
  • krok22. Grzanki zalać mlekiem, poczekać, aż nasiąkną. Dodać jaja i cebulę, wyrobić łyżką na zwięzłą masę. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Na blacie rozwinąć dwa pasy folii spożywczej, tak aby nachodziły na siebie.
  • krok33. Na środek folii wyłożyć masę bułczaną i łyżką równomiernie rozprowadzić, formując prostokąt. Zawinąć folię od siebie wokół ciasta – aby uformować wałek, należy ciasno ściskać zwijaną folię. Końce folii skręcić w supeł (powinien powstać pakunek w kształcie dużego cukierka).
  • krok44. Pakunek jeszcze zawinąć w folię aluminiową, stroną matową do wewnątrz. Zakręcić końce folii, założyć do środka. Zagotować wodę w odpowiednio dużym płaskim rondlu (takim, by knedel swobodnie w nim pływał i był przykryty wodą). Włożyć knedel, gotować ok. 30 min. Wyjąć i wystudzić.
  • krok55. Farsz: migdały wrzucić na minutę do wrzącej wody. Odstawić na parę minut. Odcedzić, obrać ze skórki. Bułkę tartą namoczyć w mleku, dodać migdały, obrany czosnek, żółtko, oliwę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę. Zmiksować na gładką masę. Gdy jest za sztywna, dolać oliwy.
  • krok66. Udka kacze oczyścić z resztek piór i ich końcówek (skóra powinna być gładka). Umyć i osuszyć. Ostrym nożem z każdego udka wyciąć kość udową, okrawając ją dookoła. Mięso przyprawić wewnątrz solą i pieprzem. Na każde udko w miejsce po usuniętej kości nałożyć farsz migdałowy.
  • krok77. Końce mięsa lekko docisnąć i złożyć razem. Na całej długości łączenia spiąć mięso wykałaczkami w ok. 2-cm odstępach. Bawełnianym sznurkiem związać wykałaczki na krzyż, zasupłać. Udka natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, potem rozgniecionym zielem angielskim wymieszanym z cynamonem.
  • Krok88. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć udka i na ostrym ogniu zrumienić ze wszystkich stron (skóra powinna nabrać złotego koloru, wtedy sos będzie lepszy). Dodać obraną, pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyć, aż całość nabierze mocnego rumianego koloru. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje.
  • krok99. Dodać ok. 1 l bulionu i farsz (jeśli został). Przykryć, dusić 1,5–2 godz., aż mięso będzie miękkie (sprawdzić, nakłuwając widelcem), a sos zgęstnieje. Udka wyjąć z sosu, odciąć sznurki, wyjąć patyczki. Udka pokroić na 2–3 plastry, zostawić części z kostką do dekoracji. Sos przecedzić, doprawić masłem.
  • krok1010. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać miód, lekko skarmelizować, dodać buraki, doprawić solą, pieprzem i octem. Dusić 2–3 min, odstawić na ok. 10 min, by wchłonęły przyprawy. Przed podaniem buraki odgrzać, dodać koperek z pietruszką.
  • krok1111. Knedel pokroić w plastry, zrumienić je z dwóch stron na patelni teflonowej na 30 g rozgrzanego masła. Wyłożyć na talerze, dodać buraczki i udka z nadzieniem, polać sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaczkaobiadknedel

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

kacze udka w sosie cebulowo-jabłkowym z szybkowara

udka z szybkowara są kruche, soczyste,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

kacze udka z ziemniakami,porami i fasolką...

udka są miękkie, soczyste i jest...

sojowo pomarańczowe kacze udka

Dodane przez: majka190382

UDKA KACZE POMARAŃCZOWO-SOJOWE

Mój eksperyment smakowy , który...

Kacze udka w jabłkach

Dodane przez: RedakcjaPP

Kacze udka w jabłkach

Mięso z jabłkowym purée tworzy...

Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem

Dodane przez: JustKuchcik

Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem

Udka kurczaka pieczone w ciekawej...

udka kacze w pomaranczach

Dodane przez: majka190382

UDKA KACZE W POMARAŃCZACH

Idealny pomysł na rodzinny obiad

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE