Kacze udka z buraczkami

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jako dodatek można podać jeszcze śliwki w korzennej zalewie. Z kaczką świetnie komponuje się czerwone wino – polecam portugalskie Pegos Claros Palmela rocznik 2004 o aromacie czerwonych owoców.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bagietka: 1 sztuka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - cebula biała: 2 sztuki
    - masło: 80 gramów
    - mleko (3.2%): 200 mililitrów
    - Jajko: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka

    - migdały: 200 gramów
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - mleko: 40 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - żółtko: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka

    - kacze udka: 6 sztuk
    - majeranek: 1 łyżka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - smalec: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - czerwone wino: 200 mililitrów
    - bulion drobiowy (lub woda): 1 litr
    - masło: 20 gramów

    - buraki (ugotowane dzień wcześniej w wodzie z 2 liśćmi laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego): 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 50 gramów
    - miód wielokwiatowy: 2 łyżki
    - ocet winny: 1 łyżka
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 łyżki
    - koperek (posiekany): 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Knedle: bagietkę pokroić w jednakową kostkę, wsypać na rozgrzaną
    suchą patelnię, uprażyć rumiane grzanki. Przesypać do miski,
    wystudzić, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Cebule
    obrać, pokroić w kosteczkę, powoli zrumienić na 50 g masła.
  • krok2 2. Grzanki zalać mlekiem, poczekać, aż nasiąkną. Dodać jaja i cebulę, wyrobić łyżką na zwięzłą masę. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Na blacie rozwinąć dwa pasy folii spożywczej, tak aby nachodziły na siebie.
  • krok3 3. Na środek folii wyłożyć masę bułczaną i łyżką równomiernie rozprowadzić, formując prostokąt. Zawinąć folię od siebie wokół ciasta – aby uformować wałek, należy ciasno ściskać zwijaną folię. Końce folii skręcić w supeł (powinien powstać pakunek w kształcie dużego cukierka).
  • krok4 4. Pakunek jeszcze zawinąć w folię aluminiową, stroną matową do wewnątrz. Zakręcić końce folii, założyć do środka. Zagotować wodę w odpowiednio dużym płaskim rondlu (takim, by knedel swobodnie w nim pływał i był przykryty wodą). Włożyć knedel, gotować ok. 30 min. Wyjąć i wystudzić.
  • krok5 5. Farsz: migdały wrzucić na minutę do wrzącej wody. Odstawić na parę minut. Odcedzić, obrać ze skórki. Bułkę tartą namoczyć w mleku, dodać migdały, obrany czosnek, żółtko, oliwę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę. Zmiksować na gładką masę. Gdy jest za sztywna, dolać oliwy.
  • krok6 6. Udka kacze oczyścić z resztek piór i ich końcówek (skóra powinna być gładka). Umyć i osuszyć. Ostrym nożem z każdego udka wyciąć kość udową, okrawając ją dookoła. Mięso przyprawić wewnątrz solą i pieprzem. Na każde udko w miejsce po usuniętej kości nałożyć farsz migdałowy.
  • krok7 7. Końce mięsa lekko docisnąć i złożyć razem. Na całej długości łączenia spiąć mięso wykałaczkami w ok. 2-cm odstępach. Bawełnianym sznurkiem związać wykałaczki na krzyż, zasupłać. Udka natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, potem rozgniecionym zielem angielskim wymieszanym z cynamonem.
  • Krok8 8. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć udka i na ostrym ogniu zrumienić ze wszystkich stron (skóra powinna nabrać złotego koloru, wtedy sos będzie lepszy). Dodać obraną, pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyć, aż całość nabierze mocnego rumianego koloru. Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje.
  • krok9 9. Dodać ok. 1 l bulionu i farsz (jeśli został). Przykryć, dusić 1,5–2 godz., aż mięso będzie miękkie (sprawdzić, nakłuwając widelcem), a sos zgęstnieje. Udka wyjąć z sosu, odciąć sznurki, wyjąć patyczki. Udka pokroić na 2–3 plastry, zostawić części z kostką do dekoracji. Sos przecedzić, doprawić masłem.
  • krok10 10. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać miód, lekko skarmelizować, dodać buraki, doprawić solą, pieprzem i octem. Dusić 2–3 min, odstawić na ok. 10 min, by wchłonęły przyprawy. Przed podaniem buraki odgrzać, dodać koperek z pietruszką.
  • krok11 11. Knedel pokroić w plastry, zrumienić je z dwóch stron na patelni teflonowej na 30 g rozgrzanego masła. Wyłożyć na talerze, dodać buraczki i udka z nadzieniem, polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować