JAGODZIANKI

0 (0 ocen)

NAJLEPSZE ZE ŚWIEŻYMI JAGODAMI

Składniki:

  • 1 kostka drożdży
    1 kostka margaryny Kasia
    1 kg mąki
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 aromat np. cytrynowy
    3 jajka
    0,5 litra mleka

    dodatkowo jagody około 0,9 litra

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki ) i odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki. Dodałam cukier, sól jajka i letnie mleko. Dokładnie wymieszałam. Pod koniec wlałam roztopioną margarynę( była letnia, ale nie gorąca ). Ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce przykryte ściereczką, żeby wyrosło.
    Jagody umyłam, osuszyłam.
    Z wyrośniętego ciasta formowałam kulki, spłaszczyłam, na środek nakładałam jagody, dokładnie skleiłam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Bułeczki układałam częścią sklejoną do dołu w dość dużych odstępach. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut ( opiekanie od dołu ), następnie zmniejszyłam piekarnik na 150 stopni i przełączyłam na termoobieg. Na termoobiegu piekły się jeszcze przez 10 minut. Lekko przestudzone posypałam cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy