50 dag mielonego wieprzowego
1 op makaronu spaghetti
4 ząbki czosnku
1 cebulka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 koncentrat pomidorowy
2 szklanki wody
2 op fix do spaghetti bolognese
sól do smaku
olej do smażenia
15 dag zółtego tartego sera
Italiano bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucić mięso. Smażąc dusić łopatką, żeby je porozdzielać. Posolić i posypać ziołami. Dodać cebulkę i czosnek. Podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i wlać 1 szklankę wody. Fixy rozpuścić w pozostałej szklance wody i dodać do mięsa. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron polać sosem i posypać żółtym startym serem.
Porady
Danie można posypać groszkiem konserwowym.
Jeżeli sos będzie za gęsty można dolać więcej wody.
Komentarze