Italiano bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min

moja błyskawiczna wersja tradycyjnego spaghetti

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mielonego wieprzowego
    1 op makaronu spaghetti
    4 ząbki czosnku
    1 cebulka
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 koncentrat pomidorowy
    2 szklanki wody
    2 op fix do spaghetti bolognese
    sól do smaku
    olej do smażenia
    15 dag zółtego tartego sera

Italiano bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucić mięso. Smażąc dusić łopatką, żeby je porozdzielać. Posolić i posypać ziołami. Dodać cebulkę i czosnek. Podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i wlać 1 szklankę wody. Fixy rozpuścić w pozostałej szklance wody i dodać do mięsa. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron polać sosem i posypać żółtym startym serem.

Porady

Danie można posypać groszkiem konserwowym. Jeżeli sos będzie za gęsty można dolać więcej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy