Jestem zapracowaną młodą mężatką. Lubię gotować, ale ciągle mam mało czasu, więcwybieram przepisy na potrawy łatwe, tanie i – co bardzo ważne– smaczne i szybkie.
Składniki:
● 2 kg filetów z indyka
● 1 cukinia
● 10 dag orzechów pistacjowych
● 20 dag żółtego sera
● 2 cebule
● 2 łyżki oleju
● sól
● pieprz
Indyk z orzechami pistacjowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule i cukinię obieramy, kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oleju.
2.Orzechy łuskamy. Jedną połowę siekamy, a drugą mielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu i mieszamy z warzywami i serem.
3.Mięso myjemy, rozkrawamy w poprzek na dwa płaty, przykrywamy folią i rozbijamy. Nacieramy olejem. Oprószamy solą i pieprzem.
4.Mięso posypujemy siekanymi orzechami, nakładamy nadzienie. Boki spinamy i obsmażamy. Wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy 20 minut. Następnie przecinamy rękaw i dopiekamy na złoty kolor około 20 minut. Podajemy z ryżem i warzywami z wody.
Komentarze