gulasz z wątróbki z chlebem

0 (0 ocen)

  • 40 min

dobre i pożywne danie mojej Babci

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    kucharek
    majeranek
    zioła prowansalskie
    4-5 kulek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    pieprz
    maga
    1-2 łyżki mąki
    1-2 kromki chleba
    masło lub olej

Gulasz z wątróbki z chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na maśle lub oleju.
  • 3. Dodać wątróbkę i podsmażyć ok. 10 minut.
  • 4. Dodać kucharek, majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, listki laurowe i smażyć na rumiano ok 10-15 minut. Zalać wodą i zagotować.
  • 5. Mąkę dobrze rozmieszać z zimną wodą i zagęścić gulasz. Doprawić do smaku pieprzem i magą.
  • 6. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć na talerzu i zalać gulaszem.

Porady

Chleb można zastąpić bułką. Gęstość gulaszu zależy od upodobań. Gulasz ( bez dodatku chleba ) jemy także z ziemniakami i buraczkami albo kiszonymi ogórkami.

Komentarze

Podobne przepisy