Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne danie jednogarnkowe

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka)
    1 cebula
    3 marchewki
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka octu jabłkowego
    sos sojowy
    oliwa
    sól
    pieprz
    oregano
    majeranek
    pieprz ziołowy staropolski
    200 ml śmietany
    2 łyżki mąki

    3 białe papryczki
    1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
    100 g sera feta
    50 g mozzarelli z bloku

Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać.
    Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.
    Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczki naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem.
    Przyrumienić dookoła papryczki na patelni.
    Gulasz doprawić śmietaną , zagotować. Na gulaszu ułożyć nadziane i obsmażone papryki, posypać mozzarellą startą na tarce i szczyptą oregano. Zapiec w temp ok 180 st ok 15-20 min. aż ser się przyrumieni.
    Podawać z pomidorkiem lub sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy