Grzyby w cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedno z dwunastu dań, które gości u nas na Wigilijnym stole.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone grzyby: 100 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty

Grzyby w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewamy grzyby wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek
  • 3. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 4. żółtka także ubijamy do białości.
  • 5. Dodajemy żółtka do białek - mieszamy
  • grzyby w cieście 6. Następnie dokładamy odcedzone wcześniej grzyby i mąkę. Całość ponownie mieszamy i przyprawiamy dodatkowo solą.
  • 7. Rozgrzewamy masło i smażymy placki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
  • 8. Przekładamy na talerz i podajemy najlepiej ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy