Grzyby w cieście francuskim

4.5 (150 ocen)

Grzyby podanie trochę inaczej ale za to bardzo pysznie ....

Składniki:

  • -grzyby leśne 1 kg
    -cebula 2 sztuki
    -ser żółty 10 dkg
    -sól 1/2 łyżeczki
    -pieprz 5 szczypt
    -boczek wędzony 10 dkg
    -ciasto francuskie 2 płaty
    -żółtko 1 sztuka
    -olej do smażenia 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić.
    Ugotować w lekko osolonej wodzie.

  • 2. 2. Pokrojony boczek podsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
  • 3. 3. Na patelnię dodać, odcedzone grzyby,doprawić solą, pieprzem, przykryć patelnię, dusić około 15- 20 minut na małym płomieniu, mieszając.
  • 4. 4. Odstawić grzyby, przechłodzić dodać, starty ser, wymieszać.
  • 5. 5. Masłem wysmarować formę do tarty.
    Z ciasta wyciąć dwa koła, jedno większe od formy a drugie mniejszy do nakrycia .
    Większym kołem wyłożyć formę nakłuć widelcem, wyłożyć zawartość patelni, przykryć drugim kołem.
  • 6. 6. Zrobić na powierzchni nacięcia, skleić brzegi, posmarować roztrzepanym żółtkiem
  • 7. 7. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 40 minut.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować